7 Οφέλη της κολύμβησης για την ψυχική υγεία

7 Οφέλη της κολύμβησης για την ψυχική υγεία

Mai 3, 2023 0 Von admin

Η ψυχική υγεία βρίσκεται στη σκιά εδώ και πολύ καιρό, και μόλις πρόσφατα το ψυχικό καλά-αποδίδεται στο είναι η σημασία που του αξίζει. Ένας από τους πιο εξέχοντες αγωνιστές είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ανακηρύσσει την 10η Οκτωβρίου ως την ημέρα για την ψυχική υγεία. Η εκστρατεία του ΠΟΥ στοχεύει να διαδώσει τη λέξη για την ψυχική υγεία, μειώνοντας το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την ενθάρρυνση των ανθρώπων να μιλήσουν.

Υπάρχουν επίσης προσπάθειες από άλλους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να κάνουν το ίδιο. Το ερώτημα όμως είναι, γιατί το ξαφνικό ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία; Για να απαντήσουμε σε αυτό, ας δούμε μερικές από τις πτυχές της ζωής μας που επηρεάζει:

 • Σχέσεις με ανθρώπους
 • Φυσική υγεία
 • Συναισθηματική ευεξία
 • Παραγωγικότητα
 • Προσωπικά οικονομικά και προϋπολογισμός

Ο αντίκτυπος της ψυχικής υγείας στη συνολική ευημερία

Η ψυχική σας υγεία, όπως και η σωματική σας υγεία, είναι πολύ σημαντική καθώς και τα δύο επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της ζωής σας. Όμως, όπως και η καλή σωματική υγεία, έτσι και η καλή ψυχική υγεία δεν είναι πάντα εγγυημένη — πρέπει να δεσμευτείτε να παίξετε ενεργό ρόλο στη φροντίδα της.

Οι ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το τραύμα είναι μερικές από τις κύριες αιτίες αυτοκτονίας. Όταν τα πράγματα δεν φαίνονται καλά, είναι συνετό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια από πιστοποιημένο επαγγελματία.

Ευτυχώς, σήμερα, η βοήθεια είναι άμεσα διαθέσιμη, ακόμη και διαδικτυακά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να λάβετε βοήθεια από οργανισμούς σε όλη τη χώρα. Κάποιοι οργανισμοί έχουν δημιουργήσει σπίτια σε όλη τη χώρα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στο Τέξας, για παράδειγμα, μπορείτε να επισκεφθείτε theheightstreatment.com για θεραπεία, που είναι ένας οργανισμός που ασχολείται με κάθε είδους θεραπείες ψυχικής υγείας και εθισμούς. Τα θεραπευτικά τους προγράμματα περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και συμβουλευτική, ενώ διαθέτουν επίσης κέντρο απεξάρτησης από ναρκωτικά για τοξικομανείς. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα αυτί που ακούει και ενθαρρυντικά λόγια

Κολύμπι για ψυχική υγεία: Ποια είναι τα οφέλη;

Άνδρας κολυμβητής που καταδύεται σε μια βαθιά πισίνα

Το να διατηρείτε τον εαυτό σας ενεργό είναι ένας πολύ καλός τρόπος βελτίωσης τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ασκείστε, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες προκαλούν ένα θετικό συναίσθημα στο σώμα σας. Παρέχει ένα φυσικό υψηλό που μειώνει τον πόνο σας ενώ ελαφρύνει τη διάθεσή σας.

Όλες οι μορφές σωματικής άσκησης έχουν οφέλη, αλλά ορισμένες δραστηριότητες είναι Συνιστάται περισσότερο από άλλους, καθώς το κολύμπι είναι ένα από αυτά. (Συχνά συνιστάται από θεραπευτές και προπονητές ψυχικής υγείας ως τρόπο βελτίωσης της ψυχικής ευεξίας και μείωσης του στρες.)

Το 2012, η ​​Speedo, μια μάρκα μαγιό, ανατέθηκε για διεθνή έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η κολύμβηση όντως συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

 • Το 68% των συμμετεχόντων είπε ότι η κολύμβηση επηρέασε θετικά το πώς ένιωθαν για τον εαυτό τους.
 • Το 70% των συμμετεχόντων συμφώνησε ότι η κολύμβηση ήταν ψυχική ανανέωση.
 • Το 74% των συμμετεχόντων συμφώνησε ότι η κολύμβηση τους βοήθησε να απελευθερώσουν το άγχος και την ένταση από τη δουλειά τους.

Με αυτά τα λόγια, ας δούμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας

1. Το νερό έχει μια φυσική ηρεμιστική δράση

Στο βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις Μπλε Μυαλό, ο θαλάσσιος βιολόγος Δρ Wallace J. Nichols διερευνά τη μεταμορφωτική επίδραση που έχει το νερό σε όλες τις μορφές στην υγεία και την ευημερία μας. Διερευνά τα επιστημονικά στοιχεία ότι η εγγύτητα σε ένα σώμα νερού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον καρδιακό σας ρυθμό και ηρεμεί το μυαλό σας φυσικά. Μπορεί να έχετε βιώσει αυτό το φαινόμενο μετά από μια μέρα στην παραλία ή μια συνεδρία στην πισίνα! (Υπάρχουν ακόμη και κάποιες ενδείξεις ότι μπορείτε να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη για την ψυχική υγεία κοιτάζοντας μόνο μια φωτογραφία του νερού!)

Κάποιοι λένε ότι αυτό το φαινόμενο οφείλεται στο ότι το 75% της επιφάνειας της γης καλύπτεται από νερό και το 60-70% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Ανεξάρτητα από αυτό, η ουσία παραμένει η ίδια – οι άνθρωποι ελκύονται φυσικά από τα υδάτινα σώματα και τις ηρεμιστικές τους επιδράσεις.

2. Απελευθερώνει ενδορφίνες και σεροτονίνη

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κολύμβηση, όπως και κάθε άλλη μορφή άσκησης, προκαλεί απελευθέρωση ορμονών για την καλή αίσθηση. Όταν κολυμπάτε, ο εγκέφαλός σας αυξάνει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές περιλαμβάνουν ορμόνες όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη, που όλες έχουν θετική επίδραση στη διάθεσή σας.

Το τακτικό κολύμπι οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής αυτών των ορμονών, που έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο έλεγχο της διάθεσης και αυξημένη αντοχή στο στρες. Είναι τόσο αποτελεσματικό που εντάσσεται ακόμη και σε ορισμένα προγράμματα θεραπείας εθισμού.

3. Βελτιώνει τον έλεγχο της αναπνοής, συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους και των κρίσεων πανικού

Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του άγχους και των κρίσεων πανικού είναι να διαχειριστείτε την αναπνοή σας για να ηρεμήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα (τον ελεγκτή της απόκρισης μάχης ή φυγής). Η πιο κοινή τεχνική είναι να παίρνετε βαθιές, αργές αναπνοές από τη μύτη και έξω από το στόμα σας. Οι βαθιές αναπνοές, με υποστήριξη από το στομάχι σας, λειτουργούν ως σήμα στο νευρικό σας σύστημα να ηρεμήσει.

Η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς απαιτεί να αποκτήσετε τον έλεγχο της αναπνοής σας. Όταν κολυμπάτε, πρέπει να παίρνετε βαθιές αναπνοές και να διαχειρίζεστε τον αέρα σας καθώς περιμένετε να εισπνεύσετε την επόμενη αναπνοή. Αυτή η άσκηση σας βοηθά να διατηρήσετε ένα μοτίβο αναπνοής και να το διατηρήσετε ομοιόμορφο. Το τακτικό κολύμπι θα διευκολύνει τις ασκήσεις αναπνοής, συμβάλλοντας στη μείωση των συναισθημάτων άγχους και δίνοντάς σας έναν τρόπο να διαχειριστείτε τις κρίσεις πανικού.

4. Η κολύμβηση παρέχει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για την εξάσκηση της έκθεσης σε μικρο-στρες

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι συχνές μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα, Το 19% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από αγχώδη διαταραχή. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι κοινές αιτίες των αγχωδών διαταραχών στους ενήλικες προέρχονται από τα χρήματα και το εργασιακό στρες.

Η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους δημιουργώντας ένα ελεγχόμενο περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να εξασκηθείτε στην έκθεση σας σε μικρο-στρες. Όταν κολυμπάς, πρέπει να νιώθεις άνετα με το να βρέχεσαι. Πρέπει επίσης να αισθάνεστε άνετα να βάζετε το κεφάλι σας κάτω από το νερό για παρατεταμένες περιόδους κατά την άσκηση. Όλα αυτά τα διαφορετικά βήματα σας αναγκάζουν να συμμετέχετε ενεργά και να αποφασίσετε τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε. Αρχικά, μπορεί να είναι άβολο, αλλά με αρκετή εξάσκηση, θα αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και θα κολυμπήσετε.

Το κολύμπι σε κρύο νερό μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικό στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στο στρες και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη θεραπεία της κατάθλιψης.

5. Το κολύμπι αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας

Μελέτες έχουν δείξει ότι το να βρίσκεσαι στο νερό αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σου, ακόμη και χωρίς να συνδυάζεις την εμπειρία με ασκήσεις με βάση το νερό, όπως το κολύμπι. Η ροή του αίματος στον εγκέφαλο είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους, καθώς η αύξηση της ροής του αίματος συνδέεται με:

 • προστασία από τη συσσώρευση επιβλαβών τοξινώνμικρό
 • Εγώβελτιωμένη μνήμη
 • καλύτερη γνωστική λειτουργία
 • αυξημένο εύρος συγκέντρωσης

εκτός απελευθερώνει ευεργετικές ορμόνες, η κολύμβηση αυξάνει το επίπεδο του νευροτροφικού παράγοντα (BDNF) που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Το BDNF είναι μια πρωτεΐνη υπεύθυνος για την ανάπτυξη, την επιβίωση και τη συντήρηση των νευρώνων και μπορεί κυριολεκτικά να βοηθήσει στην αναστροφή της εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από το στρες δημιουργώντας νέους νευρώνες.

6. Το κολύμπι δημιουργεί μια απόδραση

Ένας από τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης της κατάθλιψης είναι η άσκηση. Η άσκηση για περίπου 30 λεπτά τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη. Ωστόσο, δεν σας επιτρέπουν όλες οι μορφές άσκησης να ξεφύγετε και να «σβήσετε τον εγκέφαλό σας».

Ασκήσεις όπως περπάτημα, τρέξιμο, και η πεζοπορία μπορεί να γίνει υποσυνείδητα. Απαιτούν λίγη συμβολή του μυαλού. Η κολύμβηση, από την άλλη, είναι διαφορετικό καθώς απαιτεί την πλήρη προσοχή και την ψυχική σας παρουσία.

Η κολύμβηση απαιτεί να εστιάσετε στην αναπνοή σας, στην τεχνική του εγκεφαλικού επεισοδίου, στην ταχύτητα και σε άλλους κολυμβητές. Διανοητικά πρέπει να είσαι στην πισίνα. Επομένως, το μυαλό σας έχει μόνο έναν στόχο να επικεντρωθεί και είστε απαλλαγμένοι από τις ανησυχίες σας.

7. Το κολύμπι δημιουργεί κοινωνική επαφή

Οι άνθρωποι είναι φυσικό να είναι κοινωνικοί. Έρευνες δείχνουν ότι η μοναξιά αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, επομένως η διατήρηση των κοινωνικών δεσμών είναι απαραίτητη για την ψυχική σας υγεία. Το κολύμπι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο κοινωνικά με φίλους και οικογένεια ή να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Επίσης, δεν χρειάζεται να είναι μια σόλο δραστηριότητα. Κολύμβηση σε ομάδες κατασκευές υπευθυνότητα και συνέπεια, βοηθώντας σας να παραμείνετε αφοσιωμένοι και σας δίνει κάτι για να περιμένετε κάθε εβδομάδα.

συμπέρασμα

Η κολύμβηση προσφέρει πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία σας. Το τακτικό κολύμπι θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το μυαλό σας, να απελευθερώσετε ενδορφίνες και να αυξήσετε την ικανότητα των πνευμόνων σας (μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα).

Οι ψυχικές διαταραχές είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής και θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τις διαφορετικές κοινότητές μας. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να υποφέρουν σιωπηλά όταν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία, γι‘ αυτό πάντα να αναζητάτε επαγγελματική βοήθεια εάν/όταν τη χρειάζεστε.

Συγγραφέας: Ντάνιελ Μάρτιν
Ο Dan έχει πρακτική εμπειρία στο ψηφιακό μάρκετινγκ από το 2007. Έχει δημιουργήσει ομάδες και καθοδηγεί άλλους για την προώθηση της καινοτομίας και την επίλυση προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο. Ο Dan του αρέσει επίσης η φωτογραφία και τα ταξίδια.