Χωρίς πρακτική… τι διαφορά έχει;
Dezember 5, 2017Νιώθετε να μείνετε πίσω, ανήσυχοι ότι θα έπρεπε να κάνετε αίτηση για πρακτική άσκηση, αλλά δεν ξέρετε για τι να κάνετε αίτηση; Ή κάνατε μια ανεπιτυχή αίτηση και τώρα πιστεύετε ότι βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους συνομηλίκους σας που ήταν ασκούμενοι; Έχει πραγματικά σημασία αν δεν έχετε κάνει πρακτική;
Η πρακτική άσκηση είναι εξαιρετικές ευκαιρίες για να αποκτήσετε γνώσεις για έναν κλάδο, να αναπτυχθείτε απασχολησιμότητα και να λάβετε ενδεχομένως μια προσφορά μεταπτυχιακού ακόμα και πριν ξεκινήσετε το τελευταίο έτος. Ιδανικά θα σας ανατεθεί ευθύνη σε επίπεδο μεταπτυχιακού και θα είναι μια ευκαιρία να εφαρμόσετε πρακτικά τις γνώσεις σας στο αντικείμενο σε ένα ενδιαφέρον και προκλητικό περιβάλλον.
Ωστόσο, σε σύγκριση με τον αριθμό των επιλέξιμων αιτούντων (περίπου 250.000 προπτυχιακοί φοιτητές κάθε χρόνο) υπάρχουν σχετικά λίγες αμειβόμενες, διαφημιζόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης (εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 11-17.000). Υπάρχουν σαφώς άλλοι τρόποι για να αποκτήσετε την εμπειρία που αναζητούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων.
Όλη η εμπειρία μπορεί να μεταφερθεί εάν την παρουσιάσετε σε έναν εργοδότη με σχετικό τρόπο. Εάν κάνετε αίτηση για συμβουλευτική διαχείρισης, για παράδειγμα, η εργασία σε ένα στέλεχος της κοινωνίας ή σε μια επιτροπή SSLC (Staff Student Liaison Committee) θα μπορούσε να παρέχει στοιχεία της ικανότητάς σας να πείθετε, να επηρεάζετε και να διαπραγματεύεστε. Θέλετε να αναπτύξετε μια συγγραφική καριέρα; Συνεισφέροντας σε μια μαθητική εφημερίδα ή δημιουργώντας τη δική σας blog θα μπορούσε, για παράδειγμα, να τονίσει τη δημιουργικότητα, την πρωτοβουλία και τις δεξιότητες επικοινωνίας που απαιτούνται.
Να θυμάστε ότι οι αμειβόμενες, διαφημιζόμενες πρακτικές δεν είναι ο κανόνας σε κάθε κλάδο και τείνουν να επικεντρώνονται στις επιχειρήσεις και τα οικονομικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Εάν θέλετε να εργαστείτε σε έναν κλάδο όπου οι ευκαιρίες για προπτυχιακούς φοιτητές σπάνια διαφημίζονται, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε ρεαλιστικά ένα περισσότερο κερδοσκοπική προσέγγιση.
Τι γίνεται αν δεν ξέρω για τι να υποβάλω αίτηση;
Μπορεί να αισθάνεστε υπό πίεση να κάνετε αίτηση για πρακτική άσκηση, αλλά δεν ξέρετε για τι να κάνετε αίτηση. Ή δεν βλέπετε ευκαιρίες που σας ενδιαφέρουν πραγματικά. Πιθανώς δεν αποτελεί καλή βάση για μια αποτελεσματική εφαρμογή που είναι πιθανό να είναι επιτυχής. Οι εργοδότες αναμένουν να δουν κατανόηση του ρόλου και του κλάδου και πάνω από όλα, ενθουσιασμό και δέσμευση σε μια εφαρμογή.
Πριν καν κάνετε μια αίτηση πρακτικής άσκησης, ίσως ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να εξετάσετε προσεκτικά τη δική σας πλάνο καριέρας. Μπορεί να υπάρχουν άλλες, πιο κατάλληλες διαδρομές εισόδου στην καριέρα που επιλέξατε. Εάν εξακολουθείτε να είστε αναποφάσιστοι μετά από κάποιο προβληματισμό και έρευνα, ωστόσο, θα μπορούσατε να κάνετε μια καλά ερευνημένη αίτηση με την ελπίδα ότι η εμπειρία πρακτικής άσκησης θα σας βοηθήσει να πάρετε μια απόφαση σταδιοδρομίας στο μέλλον.
Τι γίνεται αν θέλω να γίνω επενδυτικός τραπεζίτης;
Υπάρχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό μετατροπής από ασκούμενο σε πτυχιούχο προσλήψεων (φέρεται να φτάνει το 80%), αλλά είναι ακόμα δυνατό να πετύχετε σε αυτόν τον κλάδο χωρίς πρακτική άσκηση – εάν είστε προνοητικοί. Παίζω διαδικτυακά παιχνίδια συναλλαγών , για παράδειγμα και εγγραφείτε σε χρηματοοικονομικές εταιρείες στην πανεπιστημιούπολη. Αναπτύξτε το δικό σας εμπορική ευαισθητοποίηση διαβάζοντας τον επιχειρηματικό τύπο και ακολουθώντας τις εταιρείες-στόχους σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να δείξετε το πάθος σας στο βιογραφικό σας σημείωμα και στη συνοδευτική επιστολή σας με πειστικό τρόπο καθώς ανταγωνίζεστε υποψηφίους που έχουν κάνει πρακτική άσκηση στον τραπεζικό τομέα. Αποδείξτε τις «πιο ήπιες» δεξιότητές σας κερδίζοντας εμπειρία, για παράδειγμα, εθελοντισμός, εργασία με μερική απασχόληση ή συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Αναζητήστε ευκαιρίες όπου μπορείτε να επιδείξετε απτό αντίκτυπο (‚ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μου για το στέλεχος της κοινωνίας αυξήσαμε τα μέλη κατά …%‚)
Ο Kevin Li, απόφοιτος των Μαθηματικών του Cambridge σας αποδεικνύει μπορώ επιτύχει χωρίς πρακτική άσκηση
Ο Kevin που εργάζεται για την ομάδα αναλογιστών, ανταμοιβών και ανάλυσης της Deloitte, έκανε πέντε αιτήσεις για πρακτική άσκηση. Είπε ότι ο στόχος του ήταν Για να εξασφαλίσω μια μεταπτυχιακή δουλειά από πρακτική άσκηση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχώ για την εύρεση μιας κατά τη διάρκεια του τελευταίου μου έτους και να ξέρω ότι θα μπορούσα να ξεκινήσω την καριέρα μου λίγο μετά την αποφοίτησή μου. Ήθελα επίσης να δοκιμάσω πρώτα αναλογιστική εργασία – ένας μεταπτυχιακός ρόλος είναι μια δέσμευση που διαρκεί πολλά χρόνια, γι‘ αυτό θεώρησα ότι ήταν φρόνιμο να δοκιμάσω και να δοκιμάσω αυτή τη δουλειά και την κουλτούρα γραφείου των εταιρειών στις οποίες θα ήθελα να εργαστώ, πριν αναλάβω αυτό στο.“ Ο Κέβιν είπε ότι δεν έλαβε προσφορές, «Ήμουν πολύ απογοητευμένος – σίγουρα θυμάμαι ότι ανησυχούσα ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να εξασφαλίσω μια μεταπτυχιακή δουλειά ως αναλογιστής χωρίς να έχω εμπειρία και ότι οι άλλοι υποψήφιοι θα είχαν τεράστιο πλεονέκτημα για μένα».
Ωστόσο, ήταν αποφασισμένος να εργαστεί στον κλάδο των αναλογιστών και προσφέρθηκε εθελοντικά σε ένα φιλανθρωπικό κατάστημα το καλοκαίρι. «Δεν είναι η πιο «λαμπερή» εμπειρία που μπορείς να αποκτήσεις, αλλά σκέφτηκα ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσω και να δείξω soft skills που είχα, και βρήκα ότι ήταν μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία – ακόμα και τώρα προσπαθώ να πάω και να βοηθήσω έξω τα Σαββατοκύριακα!» Η συμβουλή του Kevin για φοιτητές που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρακτική άσκηση είναι να ξεκινήσουν να αναπτύσσουν το δίκτυό σας και να κατανοούν τον κλάδο-στόχο σας, Προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με άτομα που εργάζονται για τις εταιρείες για τις οποίες θέλετε να υποβάλετε αίτηση – το να μιλάτε συχνά σε κάποιον για μισή ώρα σας δίνει μια πολύ καλύτερη ιδέα για το είδος της εργασίας που θα κάνατε από τις ώρες διαδικτυακής έρευνας. Δείχνει επίσης τον ενθουσιασμό σας για την εταιρεία. Στο πανεπιστήμιό μου υπήρχε ένα σύστημα όπου μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με άτομα που αποφοίτησαν για να ρωτήσουμε για τις εργασιακές τους εμπειρίες – μέσω αυτού μίλησα με αναλογιστές που εργάζονταν στην Deloitte… Θα συμβούλευα ανεπιφύλακτα τους φοιτητές να το χρησιμοποιήσουν, ήταν ίσως ο πιο χρήσιμος πόρος που είχα .» Οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Warwick μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υπηρεσία e-mentoring
Εάν δεν λάβετε προσφορά πρακτικής άσκησης, ο Kevin προσφέρει μερικά θετικά λόγια ενθάρρυνσης, «Μην απελπίζεσαι! Ερευνήστε εάν μπορείτε ακόμα να αποκτήσετε έναν μεταπτυχιακό ρόλο, καθώς συχνά η πρακτική άσκηση δεν είναι προαπαιτούμενο – πολλοί ανώτεροι ερευνητές με τους οποίους μίλησα είπαν ότι δεν μετρούσε εναντίον μου ότι δεν είχα αναλογιστική εμπειρία. Οι ρόλοι των πτυχιούχων μπορεί να είναι λιγότερο ανταγωνιστικοί από την πρακτική άσκηση (συχνά συμβαίνει ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα ανοίγματα πρακτικής από τα ανοίγματα πτυχιούχων, και μέχρι στιγμής περισσότεροι υποψήφιοι ανά θέση για πρακτική), οπότε μόνο και μόνο επειδή δεν κάνατε πρακτική δεν συμβαίνει σημαίνει ότι δεν θα πάρεις μεταπτυχιακό ρόλο».