Το Πανέμορφο Επιλογή Νοσηλευτικής μου στην Τανζανία – Φοιτητική Ζωή του Worcester
Oktober 18, 2019Η Sarah Baldwin είναι 3η Νοσηλευτική BSc φοιτητής από το Πανεπιστήμιο του Worcester. Πρόσφατα ταξίδεψε στην Τανζανία με μάθημα νοσηλευτικής για να δει τις διαφορές μεταξύ της υγειονομικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Σε αυτό το blog η Σάρα μιλά για τις εμπειρίες της:
Τον Ιανουάριο του 2018, ταξίδεψα στο Νταρ ες Σαλάμ στην Τανζανία για να ολοκληρώσω μια θέση επιλογής νοσηλευτικής διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων. Όταν έφτασα στο αεροδρόμιο στο Νταρ ες Σαλάμ, ένα μέλος της ομάδας Work the World (η οργάνωση που σχεδίασε την τοποθέτησή μου) ήταν εκεί και περίμενε να με συναντήσει. Ταξιδέψαμε μαζί στο σπίτι που θα έμενα, και όταν φτάσαμε, μας έδειξε (εμένα και τους άλλους αρχάριους) τριγύρω.
Την επόμενη μέρα, περπατήσαμε στην τοπική στάση Dala Dala (ένας τύπος τοπικού λεωφορείου) και πηδήξαμε σε μια που κατευθυνόταν στο νοσοκομείο τοποθέτησής μας. Αυτό το μικρό βήμα μας έκανε όλους να νιώθουμε σίγουροι για το πού έπρεπε να επιβιβαζόμαστε και να κατεβαίνουμε από το λεωφορείο κάθε πρωί στο δρόμο για την τοποθέτηση. Μας έδωσε επίσης την ευκαιρία να δούμε το νοσοκομείο πριν ξεκινήσουμε την τοποθέτηση.
Την επόμενη μέρα ήταν η πρώτη μας τοποθέτηση. Εισήχθηκα στο προσωπικό της εσωτερικής ιατρικής, όπου πέρασα την τοποθέτησή μου. Όσο ήμουν εκεί, έκανα εναλλαγή μέσω νευρολογίας, αναπνευστικών, λοιμωδών νοσημάτων, νεφρολογίας, ενδοκρινολογίας, αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, δερματολογίας, ογκολογίας και εντατικής θεραπείας.
Μπορούσα να δω αμέσως ότι αυτή η τοποθέτηση θα ήταν σαν τίποτα που είχα δει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πόροι ήταν εξαιρετικά περιορισμένοι και ο διαθέσιμος εξοπλισμός ήταν πολύ λίγος. Το τρόλεϊ ανάνηψης είχε λιγότερο εξοπλισμό από αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα ποσοστά επιβίωσης δεν ήταν φανταστικά. Ήταν δύσκολο να παρατηρείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά οι τοπικές νοσοκόμες ήταν εξαιρετικές στον αυτοσχεδιασμό με ό,τι είχαν να κάνουν.

Ο ρόλος της νοσοκόμας στο Νταρ ες Σαλάμ ήταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που έχουμε συνηθίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μέλη της οικογένειας αναμενόταν να αναλάβουν όλη την προσωπική φροντίδα για έναν ασθενή, ενώ οι νοσηλευτές ήταν πιο προσανατολισμένοι στην εργασία. Οι κανόνες επίσκεψης ασθενών ήταν αυστηροί—μόνο ένας συγγενής είχε το δικαίωμα να επισκέπτεται το μεσημέρι για να παρέχει φαγητό και να βοηθήσει στο φαγητό.
Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους έπρεπε επίσης να πληρώσουν για τη θεραπεία, εκτός εάν είχαν ασφάλιση υγείας, την οποία οι περισσότεροι ασθενείς δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Οι ασθενείς σπάνια είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τη φροντίδα τους με νοσηλευτές και γιατρούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία λαμβάνονταν συχνά για λογαριασμό τους. Όλα αυτά έκαναν να εκτιμήσουμε την ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη που διατίθεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όσον αφορά τις συνθήκες που παρουσίασαν οι ασθενείς, πολλοί ήταν σε πιο προχωρημένα στάδια από ό,τι είχα δει πριν. Βοήθησα επίσης στη θεραπεία ασθενών που έπασχαν από τροπικές μολυσματικές ασθένειες — κάτι που δεν είχα δει στο σπίτι. Το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν φιλόξενο και χαρούμενο που ασχολήθηκα με τη φροντίδα των ασθενών. Έγινα πιο σίγουρος με κάθε μέρα.
Είχαμε μαθήματα σουαχίλι στο σπίτι δύο φορές την εβδομάδα. Ήταν πολύ διασκεδαστικοί και αποδείχθηκαν χρήσιμοι όταν επικοινωνούσαν στο νοσοκομείο. Μπόρεσα να συστηθώ στο προσωπικό και τους ασθενείς που εκτιμούσαν τις προσπάθειές μου!
Είχαμε πολύ χρόνο για να εξερευνήσουμε την Τανζανία τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. Κατεβαίναμε στην παραλία κάθε Τετάρτη για βραδιά καραόκε, και ήταν ένα από τα εβδομαδιαία μας highlights.
Πήγα σε ένα σαφάρι και ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Η οργάνωση ήταν εξαιρετική—μας πήρε ένα αυτοκίνητο ακριβώς έξω από το σπίτι και είχαμε έναν αγγλόφωνο οδηγό για όλο το Σαββατοκύριακο. Το σαφάρι ήταν στο Εθνικό Πάρκο Mikumi, το οποίο είχε μεγάλη ποικιλία ζώων. Το να τους βλέπεις στην άγρια φύση και να μπορείς να φτάσεις τόσο κοντά για να τραβήξεις φωτογραφίες ήταν μια εκπληκτική εμπειρία.
Ένα άλλο Σαββατοκύριακο, επισκεφτήκαμε τη Ζανζιβάρη — ένα παραδεισένιο νησί με λευκή άμμο, σε μικρή απόσταση με το πλοίο από την ακτή της Τανζανίας. Είχαμε τον δικό μας ξεναγό μόλις φτάσαμε στη Ζανζιβάρη και ήρθε μαζί μας σε ένα θαλάσσιο σαφάρι και στο νησί της φυλακής, που φημίζεται για τον πληθυσμό των γιγάντων χελώνων!
Θα συνιστούσα ένα τέτοιο ταξίδι σε οποιονδήποτε σκέφτεται να επιλέξει στο εξωτερικό. Η συμβουλή μου θα ήταν να παραμείνετε ανοιχτόμυαλοι και να θυμάστε ότι πολλές διαφορές στην υγειονομική περίθαλψη οφείλονται στην ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό.
Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία που θα θυμάμαι για πάντα.
Δουλέψτε τον κόσμο ειδικεύονται στην προσαρμογή μαθημάτων νοσηλευτικής στο εξωτερικό στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Οι προορισμοί τους παρέχουν μια εντυπωσιακή εικόνα για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.