Οι εμπειρίες μας ως εθελοντές παραϊατρικοί σε καταυλισμό προσφύγων στο Καλαί.  – Worcester Student Life

Οι εμπειρίες μας ως εθελοντές παραϊατρικοί σε καταυλισμό προσφύγων στο Καλαί. – Worcester Student Life

August 30, 2019 0 Von admin

Ένας λογαριασμός από την Grace Millington:

Στις 9ου Αυγούστου επέστρεψα εγώ και τέσσερις συμφοιτητές μου γιατροί από τον Εθελοντισμό στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γαλλία. Είμαστε μέρος μιας ομάδας επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης που ονομάζεται FAST (First Aid Support Team), η οποία παρέχει επείγουσα υγειονομική περίθαλψη σε πρόσφυγες και αποτελείται αποκλειστικά από ιατρούς εθελοντές. Ο σκοπός αυτής της οργάνωσης είναι επίσης να εξασφαλίσει στους πρόσφυγες τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους και να αντιμετωπίζονται με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που τους αξίζει. Όλοι οι πρόσφυγες σε αυτούς τους καταυλισμούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις χώρες τους λόγω διώξεων, βίας και πολέμου.

πρόσφυγας 4

Η ομάδα μας στη Γαλλία απαρτιζόταν από μια ποικιλία επαγγελματιών υγείας, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, νοσοκόμα εντατικής θεραπείας παιδιατρικής και φοιτητές. Ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε τις ισχυρότερες δεξιότητες του καθενός και να τις εκχωρήσουμε στην κατάλληλη κατασκήνωση ή ασθενή κάθε μέρα.

πρόσφυγας 1

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Γαλλία μας έστειλαν σε στρατόπεδα στο Καλαί, τη Δουνκέρκη και τις Βρυξέλλες, όπου αντιμετωπίσαμε πολλά εμπόδια. Το κύριο εμπόδιο που αντιμετωπίσαμε ήταν το γλωσσικό εμπόδιο, το οποίο καταφέραμε να ξεπεράσουμε βασιζόμενοι στις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στις τοποθετήσεις των ασθενοφόρων μας. Μπορέσαμε επίσης να μάθουμε βασικές λέξεις της γλώσσας των προσφύγων για να μας βοηθήσουν.

πρόσφυγας 5

Μια κανονική μέρα στο χωράφι μας απαιτούσε να ταξιδέψουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταυλισμούς. Όταν φτάναμε σε κάθε ένα από τα στρατόπεδα, φτιάχναμε το νοσοκομείο υπαίθρου και δημιουργούσαμε χώρους για φροντίδα τραυμάτων και εγκαυμάτων, μολυσματικών ασθενειών και ιατρικής διαλογής. Κατά τη θεραπεία ασθενών χρησιμοποιήσαμε πολλές δεξιότητες, όπως καθαρισμό τραυμάτων, επίδεση, οδοντιατρική φροντίδα, ΩΡΛ φροντίδα, έλεγχο του πόνου, επίδεση πληγών, φροντίδα εγκαυμάτων, θεραπείες για εξανθήματα, θεραπεία μολυσματικών ασθενειών και μολυσμένα δαγκώματα. Είχαμε επίσης δημιουργήσει ένα ξεχωριστό τμήμα Παιδιατρικής για να προσδιορίσουμε και να θεραπεύσουμε τον τεράστιο αριθμό παιδιών που πήγαιναν στο νοσοκομείο.

Αφού περιθάλψαμε τους ασθενείς και μπορέσαμε να συζητήσουμε μαζί τους για τις περιστάσεις τους, συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε επίσης τεράστιος συναισθηματικός αντίκτυπος. Το να ακούς ιστορίες για το πώς εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν επικίνδυνα, η Γαλλία με την ελπίδα να βρει ασφάλεια και μόνο να εκτεθεί στη βαρβαρότητα της γαλλικής αστυνομίας και στους κινδύνους της διέλευσης των συνόρων ήταν οδυνηρό. Περιθάλψαμε πρόσφυγες (συμπεριλαμβανομένων παιδιών) για σοβαρά μολυσμένα τραύματα και εγκαύματα που προκλήθηκαν από επιθέσεις της αστυνομίας, προσπαθούσαμε να πηδήξουμε σε φορτηγά, προσπαθούσαμε να κολυμπήσουμε κατά μήκος του καναλιού και σκαρφαλώναμε πάνω από συρματοπλέγματα για να βρούμε ένα ασφαλές μέρος για ύπνο. Λόγω του τραύματος που αντιμετώπισαν, πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν μείνει με σοβαρά προβλήματα άγχους, πολλά από αυτά είναι παιδιά που έχουν γίνει μάρτυρες ανείπωτων γεγονότων, που σημαίνει ότι στερούνται πολύ τον ύπνο και φοβούνται.

πρόσφυγας 3

Αν και τα περισσότερα από αυτά που είδαμε και βιώσαμε ήταν εξαιρετικά λυπηρό, όλοι μας ξαφνιάστηκαν από το πόσο ευγνώμονες και χαρούμενοι ήταν οι πρόσφυγες που μας έβλεπαν κάθε μέρα. Το FAST παρέχει ένα σύμβολο ασφάλειας για αυτούς τους εμπνευσμένους πρόσφυγες που θέλουν απλώς μια ασφαλή και ευτυχισμένη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Όλοι μας έχουν ανοίξει τα μάτια μας με διαφορετικούς τρόπους, φεύγοντας από το ταξίδι συντετριμμένοι αλλά ευγνώμονες. Έχουμε αναπτύξει νέες δεξιότητες και ενισχύσαμε τις υπάρχουσες δεξιότητες, ωφελώντας τη μελλοντική μας παραϊατρική πρακτική. Και οι τέσσερις από εμάς θα επιστρέψουμε στη Γαλλία τον Δεκέμβριο για να προσφερθούμε ξανά εθελοντικά, καθώς οι χειμερινοί μήνες είναι οι πιο ύπουλοι για τους πρόσφυγες. και θα οργανώσουμε μια ομάδα φοιτητών παραϊατρικών και ειδικευμένων παραϊατρικών βοηθών.

Οι μαθητές που παρακολούθησαν την κατασκήνωση στο Καλαί είναι: Lucy Foulkes, 21. Grace Millington, 24. Georgia Poulton, 20. Casey Thacker, 20 και είναι όλοι φοιτητές στο BSc Paramedic Science (Hons) σειρά μαθημάτων.

πρόσφυγας 7