Θρεπτικά συστατικά Τα λαχανικά χρειάζονται για να αναπτυχθούν

Θρεπτικά συστατικά Τα λαχανικά χρειάζονται για να αναπτυχθούν

November 30, 2022 0 Von admin

Τα φυτά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν και για καλή υγεία. Τα περισσότερα φυτικά θρεπτικά συστατικά είναι κοινά χημικά στοιχεία. Τα στοιχειώδη θρεπτικά συστατικά των φυτών χρησιμοποιούνται γενικά με έναν από τους τρεις τρόπους:

 • Γίνονται μέρος των φυτικών κυττάρων και είναι βασικά για τη δομή των φυτών.
 • Είναι μεταβολικά, απαιτούνται για βιοχημικές λειτουργίες μέσα στο φυτό όπως η φωτοσύνθεση ή η αναπαραγωγή.
 • Είναι καταλύτες που βοηθούν τις μεταβολικές λειτουργίες.

Τα περισσότερα από τα στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν προέρχονται από το έδαφος. Η διατήρηση της υγείας του εδάφους είναι ο πιο γρήγορος και λιγότερο δαπανηρός τρόπος για να εξασφαλιστούν υγιείς και παραγωγικές καλλιέργειες.

Θρεπτικά συστατικά στο έδαφος και στον αέρα

Τα φυτά απαιτούν τα μακροθρεπτικά συστατικά άζωτο (N), φώσφορο (P), κάλιο (K), ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg) και θείο (S) από το έδαφος. Τα φυτά χρειάζονται επίσης μικροθρεπτικά συστατικά από το έδαφος: σίδηρο (Fe), βόριο (B), χαλκό (Cu), ψευδάργυρο (Zn) και μαγγάνιο (Mn). Από τον αέρα, τα φυτά απαιτούν άνθρακα (C), υδρογόνο (Η) και οξυγόνο (Ο).

Μακροθρεπτικά συστατικά

Από τα μακροθρεπτικά συστατικά, το άζωτο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των βλαστών και των φύλλων, ειδικά στο πρώτο μέρος της καλλιεργητικής περιόδου. Ο φώσφορος είναι σημαντικός για το σχηματισμό των ριζών. Το κάλιο βοηθά στο σχηματισμό λουλουδιών και καρπών και τη γενική υγεία των φυτών.

Φυτέψτε θρεπτικά συστατικά για την καλλιέργεια λαχανικών
Ορυκτά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών

Τροφοδοσία του εδάφους

Η τακτική προσθήκη οργανικού υλικού στον κήπο —παλαιωμένο λίπασμα και κοπριά— παρέχει σχεδόν όλα τα μέταλλα που απαιτούνται για την υποστήριξη της ανάπτυξης λαχανικών, βοτάνων και φρούτων. Η δομή του εδάφους, η ικανότητα συγκράτησης υγρασίας και η αποστράγγιση βελτιώνονται με την προσθήκη κομπόστ και κοπριάς, όπως και η αποθήκη των βασικών θρεπτικών συστατικών του φυτού.

Λιπάσματα

Πρόσθετα πρόσθετα εδάφους και λιπάσματα σπάνια απαιτούνται όταν το έδαφος είναι γόνιμο και λαμβάνει τακτικά ελαφριά κομποστοποίηση και λίπανση. Τα πρόσθετα και τα λιπάσματα που προστίθενται σε ένα ισορροπημένο έδαφος είναι παρόμοια με τα καρυκεύματα που προστίθενται ως τελευταία πινελιά σε ένα γεύμα. Χρησιμοποιούνται καλύτερα σε φυτική βάση για να συμπληρώσουν το έργο του υγιούς εδάφους.

Οργανικές τροποποιήσεις εδάφους

Λίγοι κηπουροί έχουν τέλειο έδαφος. Σχεδόν όλα τα εδάφη μπορούν να βελτιωθούν με την προσθήκη οργανικών τροποποιήσεων. Μια οργανική τροποποίηση εδάφους είναι κάθε φυσικό υλικό που βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Οι οργανικές τροποποιήσεις όχι μόνο βελτιώνουν τη δομή του εδάφους αλλά αυξάνουν επίσης τη γονιμότητα του εδάφους απελευθερώνοντας θρεπτικά συστατικά καθώς η οργανική ύλη αποσυντίθεται.

Οι καλύτερες τροποποιήσεις εδάφους είναι το τελειωμένο λίπασμα, η σάπια κοπριά, τα ψιλοκομμένα φύλλα, το άχυρο και τα αποκόμματα χόρτου. Η προσθήκη μιας ίντσας σχεδόν πλήρως αποσυντεθειμένης οργανικής ύλης στον κήπο μία ή δύο φορές το χρόνο θα βελτιώσει και θα ανανεώσει το έδαφος σχεδόν αμέσως.

Πώς οι τροποποιήσεις βοηθούν το έδαφος

Οι οργανικές τροποποιήσεις εδάφους αυξάνουν την ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας και των θρεπτικών στοιχείων των αμμωδών εδαφών και επιτρέπουν στο νερό και τον αέρα να ρέουν εύκολα μέσα από αργιλώδη εδάφη. Η προσθήκη μερικώς αποσυντεθειμένου οργανικού κομπόστ θα αυξήσει τη γονιμότητα του εδάφους απελευθερώνοντας θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα άζωτο, καθώς η οργανική ύλη αποσυντίθεται.

Η οργανική ύλη βοηθά στην τόνωση της ανάπτυξης και της αναπαραγωγικής ικανότητας των μικροοργανισμών του εδάφους και των σκουληκιών που με τη σειρά τους προσθέτουν χούμο στο έδαφος. (Λάβετε υπόψη ότι τα σκουλήκια και οι μικροοργανισμοί του εδάφους λειτουργούν πιο γρήγορα για να αποσυνθέσουν την οργανική ύλη σε ζεστό καιρό παρά σε ψυχρό καιρό.)

Θρεπτικά στοιχεία εδάφους για λαχανικά
Τα μεταλλικά στοιχεία στο έδαφος βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν.

Πώς τα χημικά στοιχεία βοηθούν τα φυτά

Ακολουθούν βασικά στοιχεία από το έδαφος και πώς βοηθούν τα φυτά:

 • Αζωτο (Ν): απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών. μέρος του μορίου της χλωροφύλλης, που δίνει στα φυτά το πράσινο χρώμα τους και συμμετέχει στη δημιουργία τροφής για το φυτό μέσω της φωτοσύνθεσης.
 • Φώσφορος (P): απαραίτητο για τη διαίρεση των φυτικών κυττάρων και την ανάπτυξη νέου ιστού. βοηθά σε πολύπλοκους μετασχηματισμούς ενέργειας στο φυτό που βοηθούν στη μετατροπή άλλων θρεπτικών συστατικών σε χρησιμοποιήσιμα δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη.
 • Κάλιο (K): απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των φυτών. βοηθά τα φυτά να χρησιμοποιούν το νερό και να αντιστέκονται στην ξηρασία και ενισχύει τα φρούτα και τα λαχανικά.
 • Θείο (S): απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυτών. κλειδί για το σχηματισμό χλωροφύλλης που επιτρέπει τη φωτοσύνθεση μέσω της οποίας τα φυτά παράγουν άμυλο, σάκχαρα, έλαια, λίπη, βιταμίνες και άλλες ενώσεις.
 • Μαγνήσιο (Mg): απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση στα φυτά. Χωρίς μαγνήσιο, η χλωροφύλλη δεν μπορεί να συλλάβει την ηλιακή ενέργεια που απαιτείται για τη φωτοσύνθεση.
 • Ασβέστιο (Ca): ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των φυτών και καθιστά τα φυτά λιγότερο ευαίσθητα σε ασθένειες και παράσιτα.
 • Σίδερο (Fe): η παραγωγή ενζύμων και χλωροφύλλης, η δέσμευση αζώτου και η ανάπτυξη και ο μεταβολισμός εξαρτώνται από τον σίδηρο.
 • Βόριο (Β): αυξάνει την παραγωγή και τη συγκράτηση των λουλουδιών, την επιμήκυνση και τη βλάστηση του σωλήνα γύρης και την ανάπτυξη σπόρων και καρπών
 • Χαλκός (Cu): απαιτείται στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, είναι απαραίτητο για την αναπνοή των φυτών και βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών των φυτών.
 • Ψευδάργυρος (Zn): βοηθούν το φυτό να παράγει χλωροφύλλη. όταν το έδαφος έχει έλλειψη ψευδαργύρου και η ανάπτυξη των φυτών καθυστερεί.
 • Μαγγάνιο (Mn): συμβάλλει σε βιολογικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της φωτοσύνθεσης, της αναπνοής και της αφομοίωσης του αζώτου και επίσης εμπλέκεται στη βλάστηση της γύρης, στην ανάπτυξη σωλήνων γύρης, στην επιμήκυνση των κυττάρων της ρίζας και στην αντίσταση στα παθογόνα των ριζών.

Ακολουθούν βασικά στοιχεία από τον αέρα ή την ατμόσφαιρα και πώς βοηθούν τα φυτά:

 • Ανθρακας (Γ): τα φυτά παίρνουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το μετατρέπουν σε σάκχαρα μέσω της φωτοσύνθεσης. ο άνθρακας που απορροφούν τα φυτά από την ατμόσφαιρα στη φωτοσύνθεση γίνεται μέρος του εδάφους όταν πεθαίνουν και αποσυντίθενται.
 • Υδρογόνο (Η): συνδυάζεται με άνθρακα κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και απελευθερώνει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα που χρησιμοποιείται από όλα τα ζωντανά όντα. όλα τα ζωντανά όντα χρειάζονται οξυγόνο για την αναπνοή.
 • Οξυγόνο (Ο): απαραίτητο γιατί κάνει τη διαδικασία της αναπνοής των φυτικών κυττάρων πιο αποτελεσματική (γνωστή ως αερόβια αναπνοή).

Σχετικά άρθρα ενδιαφέροντος:

Φυτικά φυτικά θρεπτικά συστατικά: Πηγές και ελλείψεις

Το φυτικό χώμα του κήπου σας

Πώς να βελτιώσετε το αργιλώδες έδαφος