Θερμοκρασία Εδάφους και Φύτευση Καλλιεργειών

Θερμοκρασία Εδάφους και Φύτευση Καλλιεργειών

November 29, 2022 0 Von admin

Οι σπόροι και τα σπορόφυτα λαχανικών απαιτούν ελάχιστες θερμοκρασίες εδάφους για να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν. Οι σπόροι και τα σπορόφυτα απαιτούν βέλτιστες θερμοκρασίες εδάφους για να ευδοκιμήσουν.

Η θερμοκρασία του εδάφους πυροδοτεί όχι μόνο τη βλάστηση των σπόρων, αλλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη χημεία του εδάφους. Η χημεία του εδάφους περιλαμβάνει την απελευθέρωση (διάλυση) ορυκτών θρεπτικών ουσιών στην υγρασία του εδάφους. Τα μεταλλικά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ωρίμανση των φυτών των λαχανικών μέχρι τη συγκομιδή.

Η ιδανική ή βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για φύτευση και καλλιέργεια των περισσότερων λαχανικών είναι 65° έως 75°F (18°-24°C).

θερμοκρασία του εδάφους
Μέτρηση με θερμόμετρο εδάφους την άνοιξη για τον προσδιορισμό της ετοιμότητας του εδάφους να φυτέψει καλλιέργειες

Λήψη της θερμοκρασίας του εδάφους

Η θερμοκρασία του εδάφους μπορεί να μετρηθεί με θερμόμετρο εδάφους ή μετρητή. Οι περισσότεροι κηπουροί λαχανικών στο σπίτι χρησιμοποιούν ένα θερμόμετρο εδάφους – ένα θερμόμετρο προσαρτημένο σε έναν μεταλλικό αισθητήρα μήκους πολλών ιντσών που εισάγεται στο χώμα.

Η θερμοκρασία του εδάφους για τη σπορά πρέπει να λαμβάνεται μεταξύ 1 και 3 ίντσες βάθος. Η θερμοκρασία του εδάφους για τις μεταμοσχεύσεις πρέπει να λαμβάνεται σε βάθος 4 έως 6 ίντσες.

Συνήθως η ένδειξη θερμοκρασίας λαμβάνεται αφού το θερμόμετρο παραμείνει στο έδαφος για μερικά λεπτά.

Η θερμοκρασία του εδάφους λαμβάνεται καλύτερα νωρίς το πρωί, όταν το έδαφος είναι πιο δροσερό και δεν έχει ακόμη ζεσταθεί κάτω από τον ήλιο της ημέρας.

Λαμβάνετε τη θερμοκρασία του εδάφους για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ημέρες και στη συνέχεια τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων. Μην βασίζεστε μόνο σε μια ανάγνωση.

Φύτευση και θερμοκρασία εδάφους

Οι σπόροι λαχανικών μπορούν να σπαρθούν στον κήπο νωρίς την άνοιξη πριν το έδαφος θερμανθεί στις βέλτιστες θερμοκρασίες βλάστησης. Εάν σπείρετε νωρίς πριν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές, δεν μπορείτε να περιμένετε τη βέλτιστη βλάστηση.

Οι βέλτιστες θερμοκρασίες βλάστησης και ανάπτυξης μπορεί να μην έρθουν μέχρι τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού. Σε περιοχές όπου η καλλιεργητική περίοδος είναι σύντομη, η αναμονή για βέλτιστες θερμοκρασίες εδάφους μπορεί να μην είναι πρακτική ή ρεαλιστική. Ένα ποσοστό βλάστησης 70 τοις εκατό θεωρείται συχνά τόσο πρακτικό όσο και ρεαλιστικό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ελάχιστη θερμοκρασία του εδάφους για τη βλάστηση και τη βέλτιστη θερμοκρασία του εδάφους για τη βλάστηση για να αποφασίσετε ποια θερμοκρασία εδάφους θέλετε να ξεκινήσετε τη σπορά σπόρων και τη δημιουργία μεταμοσχεύσεων.

Ελάχιστες θερμοκρασίες εδάφους για σπορά και βλάστηση σπόρων:

 • 35°ΦΑ: μαρούλι, κρεμμύδι, παστινάκι, σπανάκι.
 • 40°ΦΑ: τεύτλα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότο, κουνουπίδι, λαχανοντολμάδες, ασιατικά χόρτα, κινέζικο λάχανο, φάβα, λάχανο, κολράμπι, μουστάρδα, ρόκα, ραπανάκι, σέσκουλο, γογγύλι, μπιζέλι, ραπανάκι, ρουταμπάγκα.
 • 50°ΦΑ: σπαράγγια, σέλινο, σέλινο, καλαμπόκι, ντομάτα.
 • 60°ΦΑ: φασόλι, αγγούρι, μελιτζάνα, μοσχοκάρυδο, πιπεριά, κολοκύθα, σκουός, καρπούζι.

Θερμοκρασία εδάφους που απαιτείται για 70% βλάστηση:

 • 45°ΦΑ: παντζάρια, μαρούλι, μαϊντανός, σπανάκι.
 • 50°ΦΑ: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότο, κουνουπίδι, κολάρα, ασιατικά χόρτα, κινέζικο λάχανο, φάβα, λάχανο, κολοράμπι, μουστάρδα, ρόκα, ραπανάκι, σέσκουλο, γογγύλι, μπιζέλι, ραπανάκι, ρουταμπάγκα.
 • 55°ΦΑ: λάχανο, καλαμπόκι, σέσκουλο, ντομάτες.
 • 65°ΦΑ: αγγούρια, πιπεριές.
 • 70°ΦΑ: φασόλια, πεπόνι, πεπόνια, σκουός.
 • 75°ΦΑ: μελιτζάνες, μπάμιες, κολοκύθες.

Βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για βλάστηση (σχεδόν 100% βλάστηση):

 • 65°ΦΑ: είδος δαυκίου.
 • 70°ΦΑ: σπανάκι.
 • 75°ΦΑ: σπαράγγια, μαρούλι, κρεμμύδι, μαϊντανός.
 • 80°ΦΑ: φασόλι, καρότο.
 • 85°ΦΑ: παντζάρι, λάχανο, μελιτζάνα, πιπεριά, ραπανάκι, σέσκουλο, ντομάτα, γογγύλι.
 • 90°ΦΑ: μοσχοβολιά.
 • 95°ΦΑ: καλαμπόκι, αγγούρι, κολοκύθα, σκουός, καρπούζι.

Για συγκεκριμένες απαιτήσεις θερμοκρασίας εδάφους για καλλιέργειες, που φυτεύετε βλ Πώς να μεγαλώσετε είδη για κάθε λαχανικό και βότανο. Υπάρχουν περισσότερες από 60 καλλιέργειες που καλύπτονται στο Πώς να μεγαλώσετε κατηγορία.

Δοκιμή εργασίμου εδάφους για άμεση σπορά και μεταφύτευση σπόρων:

Πριν χρησιμοποιηθούν τα θερμόμετρα εδάφους σε κήπους και αγροκτήματα, η κοινή μέθοδος για τον προσδιορισμό του πότε θα φυτευόταν ήταν η εργασιμότητα του εδάφους. (Αυτός είναι ο δοκιμασμένος και αληθινός παλιομοδίτικος τρόπος για να ξέρετε πότε να φυτέψετε.)

Το έδαφος είναι επεξεργάσιμο και έτοιμο για σπορά ή φύτευση σπόρων εάν περάσει τη δοκιμή εργασίμου εδάφους. Εδώ είναι το τεστ: πιέστε μια χούφτα χώμα στην παλάμη του χεριού σας. όταν ανοίγετε το χέρι σας, εάν το χώμα παραμένει υγρό ή πολύ υγρό, δεν είναι εφαρμόσιμο. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει. Εάν το χώμα θρυμματιστεί από το χέρι σας με ένα άγγιγμα, είναι εφαρμόσιμο.

Όταν το έδαφος είναι λειτουργικό την άνοιξη, μπορείτε:

 • Απευθείας σπορά: κολάρα, λάχανο, μαρούλι, παστινάκι, αρακάς, ραπανάκι, ρουταμπάγκα, σπανάκι, γογγύλια.
 • Μεταμόσχευση έξω: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κρεμμύδι.

Φυσικά, μόλις το έδαφος είναι λειτουργικό την άνοιξη, θα συνεχίσει να ζεσταίνεται. Συχνά, οι παλιοί αγρότες κοιτούσαν τις πασχαλιές και άλλα φυτά που ανθοφορούσαν την άνοιξη για να αποφασίσουν πότε θα φυτέψουν. Για περισσότερα σχετικά με αυτό, δείτε τα άρθρα για τη Φαινολογία: Σήματα Φύτευσης Φύσης για Λαχανικά.

Περισσότερες συμβουλές στο: Προθερμάνετε το χώμα σας πριν φυτέψετε λαχανικά

Δείτε επίσης: Έδαφος: Κάνοντας τον Κήπο της Κουζίνας