Η εμπειρία μου στη διδασκαλία αγγλικών στην Κίνα το καλοκαίρι – Worcester Student Life

Η εμπειρία μου στη διδασκαλία αγγλικών στην Κίνα το καλοκαίρι – Worcester Student Life

Mai 1, 2019 0 Von admin

Το να πάω στην Κίνα ως εθελοντής είναι εμπειρία ζωής. Ανοίγει τα μάτια σας σε μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής.

Πώς συνέβη λοιπόν αυτή η εμπειρία; Λοιπόν, γύρω στον Φεβρουάριο του 2018 άρχισα να ερευνώ πιθανές καλοκαιρινές δουλειές και προγράμματα εθελοντισμού, γιατί δεν ήθελα πραγματικά να κάτσω σπίτι για 2 μήνες. Συνάντησα μια προσφορά να διδάξω αγγλικά στην Κίνα ως εθελοντής. Αυτό τράβηξε το μάτι μου γιατί η ιδέα να πάω κάπου όπως η Κίνα φαινόταν πολύ ωραία. Όλοι αυτές τις μέρες ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ηπειρωτική Ευρώπη και η Κίνα ακούγονταν διαφορετικά. Το συζήτησα με φίλους και συγγενείς και όλοι είπαν πράγματα όπως „Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι ασφαλής τόσο μακριά;“ Αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που δεν τους άκουσα. Άρχισα να συμπληρώνω τη φόρμα αίτησης και ένα μήνα αργότερα έλαβα μια απάντηση που ανέφερε ότι έχω γίνει αποδεκτός από τον οργανισμό. Έτσι, το πρώτο βήμα έγινε.

tfel 1

Το δεύτερο βήμα περίμενε μέχρι που ένα αγγλικό σχολείο στην Κίνα με επέλεξε ως εθελοντή. Τον Μάιο επικοινώνησε μαζί μου η δεσποινίς Τζένη, η οποία ήταν διευθύντρια ενός αγγλικού σχολείου. Είχαμε μια συνομιλία μέσω βίντεο όπου μου έκανε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τις προηγούμενες εμπειρίες μου με τα παιδιά και τη διδασκαλία γενικά (δεν χρειάζεστε προηγούμενη διδακτική εμπειρία). Όλα πήγαν καλά και μου είπε ότι με δέχτηκαν στο πρόγραμμα! Έτσι, ήταν επίσημο – πήγαινα στην Κίνα το καλοκαίρι για να διδάξω αγγλικά!

Στις 3 Ιουλίου, πέταξα στο Χονγκ Κονγκ. Είναι μια αρκετά μεγάλη πτήση, 12 ώρες ύπνου και παρακολούθησης ταινιών. Το σχολείο έστειλε έναν οδηγό να με πάρει από το αεροδρόμιο. Με οδήγησε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό όπου πήδηξα σε ένα τρένο για το Shantou. Πραγματικά φοβόμουν να ταξιδέψω μόνος μου στην Κίνα γιατί δεν είχα ιδέα αν θα υπήρχαν αγγλικές πινακίδες. Αλλά όλα ήταν στα κινέζικα και στα αγγλικά και ήταν καλά οργανωμένα, οπότε ήταν εύκολο να μπεις στο σωστό τρένο. Τότε ένας άλλος οδηγός με πήγε κατευθείαν στο σχολείο. Συνάντησα την Τζένη και άλλους εθελοντές στο σχολείο. Φίλε, με ξέσπασαν όλα.

tefl 2Πρώτα από όλα ήταν τόσο ζεστό. Όπως, δεν έχετε ιδέα. Ευτυχώς όλες οι σχολικές εγκαταστάσεις και τα δωμάτια είχαν κλιματισμό. Είχα γεμάτα κουκούλα και μακρύ παντελόνι που δεν χρησιμοποίησα σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μου. Ένας άλλος δύσκολος παράγοντας για μένα ήταν το φαγητό. Οι Κινέζοι δεν τρώνε πραγματικά κρέας όσο μου αρέσει συνήθως. Κάτι που είναι καλό, υποθέτω. Αλλά για μένα ήταν χαrd, το φαγητό που φτιάχνουν έχει πολύ γεύση και χρησιμοποιούν πολλές σάλτσες. Δεν είναι το τυπικό κινέζικο γεύμα σε πακέτο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι κατέληξα να τρώω ρύζι με τόφου την πρώτη εβδομάδα. Όμως οι υπερωρίες έγινα πιο ανθεκτικός και άρχισα να δοκιμάζω διάφορα φαγητά τα οποία στο τέλος το απόλαυσα. Αυτοσχεδιάστε, προσαρμοστείτε και ξεπεράστε σωστά;

Την πρώτη εβδομάδα λάβαμε εκπαίδευση από τους Κινέζους δασκάλους. Καταλήξαμε σε παιχνίδια για να παίξουμε στις τάξεις και εξασκηθήκαμε στη διδασκαλία μπροστά στους άλλους εθελοντές. Στο σχολείο υπήρχαν άλλοι περίπου 30 εθελοντές από όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από το Λονδίνο, το Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη. Αυτό ήταν εύκολα το πιο αγχωτικό μέρος της διαμονής γιατί κανείς δεν ήξερε πραγματικά αν τα πηγαίναμε καλά. Ωστόσο, οι Κινέζοι δάσκαλοι ήταν ευχαριστημένοι με τις επιδείξεις μας και μετά την πρώτη εβδομάδα εκπαίδευσης μας ανατέθηκαν μαθήματα. Δίδασκα 5 μέρες την εβδομάδα, ττην ημέρα και μου άρεσε πραγματικά. Τα κινέζικα παιδιά είναι δροσερά και ενεργητικά. Θέλουν πραγματικά να μάθουν από εσάς και να γίνουν καλύτεροι. Ένιωθα ότι είχα αντίκτυπο στη ζωή τους και μπορούσα να δω την πρόοδο που έκαναν.

Στο τέλος της παραμονής μου έγινε ένα μεγάλο φεστιβάλ αγγλικών που διοργανώθηκε από το σχολείο και κάθε εθελοντής έπρεπε να δημιουργήσει μια παράσταση με τις τάξεις του. Οι γονείς έρχονται να δουν τι έχουν μάθει τα παιδιά τους ενώ εσείς τα διδάσκατε. Δίδαξα στην τάξη μου να τραγουδάω ένα τραγούδι «We Are The World» του Μάικλ Τζάκσον. Το λάτρεψαν. Δημιουργήσαμε και έναν χορό που τον συνόδευε. Ήταν δύσκολο να πω αντίο στα παιδιά καθώς είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν πάνω μου με τις εβδομάδες.

Γενικά, ήταν ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια που πέρασα στη ζωή μου.

Πόσο ακριβό είναι;

Το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να πληρώσετε ως εθελοντής είναι η πτήση σας. Όλα τα άλλα έξοδα, όπως φαγητό, μεταφορά στην Κίνα και διαμονή, πληρώνονται από τη σχολή αγγλικής διδασκαλίας.

Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα;

Μεταξύ 3-7 εβδομάδων συνήθως.

Tefl3

Συγγραφέας: Lukas Vavrecka, Τσεχία