Η εκδήλωση της Εβδομάδας του Χάρλεμ συζητά την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ένα πιο δίκαιο μέλλον
September 30, 2022Η εκδήλωση της Εβδομάδας του Χάρλεμ συζητά την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ένα πιο δίκαιο μέλλον
Γνωστό για προσωπικότητες όπως ο Λάνγκστον Χιουζ, ο Ντιουκ Έλινγκτον και ο Μάλκολμ Χ, το Χάρλεμ υπήρξε κέντρο της αφροαμερικανικής εμπειρίας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Όμως, όπως και άλλες ιστορικά μειονεκτικές γειτονιές, το Χάρλεμ έχει υποφέρει από δημόσιες πολιτικές που εμπόδισαν την ανάπτυξή του, περιθωριοποίησαν τους κατοίκους του και μόλυναν τις γειτονιές του. Οι κληρονομιές αυτών των πολιτικών είναι ορατές σήμερα από τα πάντα υψηλά ποσοστά παιδικού άσθματος στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
Στις 10 Αυγούστου, το Columbia Climate School, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ευρύτερου Χάρλεμκαι το City College της Νέας Υόρκης φιλοξένησε την «Κλιματική Αλλαγή και Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη στο Χάρλεμ», μια εκδήλωση που συγκέντρωσε ειδικούς, επαγγελματίες, ηγέτες κοινοτήτων και κατοίκους για να συζητήσουν ένα πιο δίκαιο μέλλον για το Χάρλεμ, ενώ θυμούνται το παρελθόν του.

Συμμετέχουν από αριστερά προς τα δεξιά: Daniel Zarrilli, Emily Maxwell, Peggy Shepard, Milton A. Tingling, Adriana Espinoza και Lloyd Williams. Οι πλήρεις τίτλοι εμφανίζονται στο κάτω μέρος. Φωτογραφία: Chris Dobens / WE ACT
«Γιατί το ονομάζουμε περιβαλλοντικό ρατσισμό;» ερωτηθείς ΔΡΟΥΜΕ για την Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη συνιδρυτής και εκτελεστική διευθύντρια Peggy Shepard. «Επειδή έγχρωμες κοινότητες όπως το Χάρλεμ έχουν στοχοποιηθεί από τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και ακόμη και την κυβέρνηση για να υποστούν τη δυσανάλογη έκθεση σε ρυπογόνες εγκαταστάσεις και τοξικές τοποθεσίες. Πραγματικά προκύπτει από μια βυζαντινή κληρονομιά του οικιστικού διαχωρισμού, των διακρίσεων χρήσης γης και των ζωνών και της έλλειψης επιβολής του περιβαλλοντικού νόμου».
Οι συμμετέχοντες έθιξαν μερικές από τις πολλές προκλήσεις που έχουν αφήσει πίσω οι πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις σε κοινότητες όπως το Χάρλεμ, όπως η έλλειψη στέγης δέντρων και χώρων πρασίνου, οι ρυπογόνες βιομηχανίες και οι διαφορές στην έκθεση στη θερμότητα και τη θνησιμότητα. Ο γερουσιαστής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Cordell Cleare επεσήμανε ότι η αναγνώριση της σημασίας και της διασύνδεσης των περιβαλλοντικών ζητημάτων είναι το κλειδί για τη χάραξη μιας νέας πορείας σε περιθωριοποιημένες περιοχές.

Γερουσιαστής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Cordell Cleare. Φωτογραφία: Chris Dobens / WE ACT
«Δεν σκέφτονται όλοι τον καθαρό αέρα για να αναπνεύσουν, το καθαρό νερό για ανανέωση και ένα περιβάλλον ασφαλές από τις ακραίες καιρικές συνθήκες ως άμεσες ανάγκες», είπε ο Cleare. «Ωστόσο, υπάρχει ένα μόνο ρεύμα που διατρέχει όλα αυτά τα ζητήματα: σχετίζονται θεμελιωδώς με τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αντιστροφή αιώνων ρατσιστικών, μεροληπτικών επιπτώσεων και εγωιστικής σκέψης».
Ενώ μένει να γίνει πολλή έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του περιβαλλοντικού ρατσισμού, Κόρτνεϊ Κόγκμπερν απο Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια τόνισε ότι οι μεροληπτικές πολιτικές του παρελθόντος του Χάρλεμ δεν χρειάζεται να υπαγορεύουν το μέλλον του.
«Θέλω απλώς να οδηγήσω στο σπίτι μου το σημείο που έχει σχεδιαστεί ο ρατσισμός», είπε ο Cogburn. «Η απόφαση να γεμίσουμε το Χάρλεμ με σκυρόδεμα και όχι με δέντρα είναι μέρος του γιατί το Χάρλεμ είναι τόσο πιο ζεστό από το Central Park West. Αυτή είναι μια απόφαση σχεδιασμού. Επειδή σχεδιάστηκε και επειδή οι κοινότητες δεν τυχαίνει απλώς να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, μπορεί να είναι μη σχεδιασμένο και μπορεί να επανασχεδιαστεί».
Ίσως το παρελθόν του Χάρλεμ να προσφέρει ακόμη και μονοπάτια για ένα λαμπρότερο μέλλον. Πριν από έναν αιώνα, η Αναγέννηση του Χάρλεμ άλλαξε τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού. Θα μπορούσε το Χάρλεμ μια μέρα να γίνει ηγέτης στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία;
«Το όραμά μου», είπε ο Shepard, «είναι πραγματικά να επανορθώσω την κληρονομιά της ρύπανσης στοχεύοντας κοινότητες πρώτης γραμμής ώστε να γίνουν πράσινες ζώνες όπου μπορούμε να δώσουμε κίνητρα και να συγκεντρώσουμε την ηλιακή ενέργεια, την ηλεκτροδότηση, την ενεργειακή απόδοση, τις πράσινες επιχειρήσεις, τις καλές θέσεις εργασίας και τους συνεταιρισμούς εργαζομένων. στοχευμένες κοινότητες που έχουν αποεπενδυθεί τόσο πολύ για τόσο καιρό».

Φωτογραφία: Chris Dobens / WE ACT
Αρκετά έργα επιδιώκουν ήδη να μετατρέψουν το όραμα σε πραγματική αλλαγή τόσο στο Χάρλεμ όσο και πέρα από αυτό. ΔΡΟΥΜΕ Solar Uptown Τώρα Το έργο βοηθά να φέρει οικονομικά προσιτή ηλιακή ενέργεια και πράσινες θέσεις εργασίας στις γειτονιές του Χάρλεμ. Η Προστασία της Φύσης Ατζέντα Αστικού Δάσους στοχεύει να αυξήσει την ποσότητα των δέντρων σε όλη την πόλη στο 30% έως το 2035 — ποσό που καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης για την επίτευξη ορίων ψύξης και την προστασία των ευάλωτων γειτονιών. Και οι δύο οργανισμοί εργάζονται για να υποστηρίξουν το ορόσημο „Νόμος για τον καθαρό αέρα, το καθαρό νερό και τις πράσινες θέσεις εργασίαςΑυτό θα παρείχε κεφάλαια για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τις πράσινες πρωτοβουλίες σε όλη την Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
«Εργαζόμαστε επίσης σκληρά με πολλούς από εσάς σε αυτήν την αίθουσα, συμπεριλαμβανομένου του WE ACT, για να προωθήσουμε τον νόμο περί ομόλογων», δήλωσε η Έμιλι Μάξγουελ, διευθύντρια προγράμματος Πόλεων της Νέας Υόρκης στο Η Προστασία της Φύσης. «Αυτός ο νόμος για τα ομόλογα θα ψηφιστεί στις 8 Νοεμβρίου. Είναι μια πράξη ομολόγων 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και πράσινες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν πάνω από 200 οργανισμοί σε όλη την πολιτεία που το πιέζουν. Εάν εγκριθεί, θα δημιουργήσει 8,7 δισεκατομμύρια σε επενδύσεις σε κεφαλαιουχικά έργα, και το σημαντικότερο, το 35 έως 40 τοις εκατό αυτών – περίπου όπως το Νόμος για το κλίμα — απαιτείται να επενδύεται στον όρο «μειονεκτικές» κοινότητες».
Κλείνοντας, η Πέγκυ Σέπαρντ αναγνώρισε την πρόκληση που είχε μπροστά της, αλλά βρήκε επίσης λόγους αισιοδοξίας στις κοινές αξίες και την κοινότητα.

Πέγκυ Σέπαρντ. Φωτογραφία: Chris Dobens / WE ACT
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι επενδύσεις και τα οφέλη φτάνουν στις κοινότητες που προορίζονται, δεδομένης της μεροληψίας και της αμφιθυμίας τόσων πολλών κρατικών και τοπικών κυβερνήσεων σε αυτή τη χώρα. Γνωρίζουμε αν αυτό γίνει αποτελεσματικά, ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μετασχηματιστικό και μπορεί να σταματήσει τον κύκλο της εκμετάλλευσης και της υποβάθμισης. Γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε κοινότητα έχει δικαίωμα σε ένα καθαρό περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να είστε ηγέτης περιβαλλοντικής ή κλιματικής δικαιοσύνης για να το ενστερνιστείτε αυτό ως αξία. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κληρονομιά περιβαλλοντικής ποιότητας και ανθεκτικότητας στο κλίμα για όλους στο Χάρλεμ και στα Χάρλεμ του κόσμου. Μπορούμε να το κάνουμε μαζί γιατί το μέρος μετράει. Το μέρος έχει σημασία.“
Το «Climate Change and Environmental Justice in Harlem» ήταν μέρος της ετήσιας έκθεσης Εβδομάδα του Χάρλεμ εορτασμός. Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν:
- Cordell CleareΓερουσιαστής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, 30η Περιφέρεια Γερουσίας
- Πέγκυ ΣέπαρντΣυνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής, WE ACT for Environmental Justice
- Daniel ZarrilliSpecial Advisor, Climate & Sustainability, Columbia University
- Κόρτνεϊ ΚόγκμπερνΑναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια
- Αντριάνα ΕσπινόζαΑναπληρωτής Επίτροπος, Equity & Justice, New York State Department of Environmental Conservation
- Έμιλυ ΜάξγουελNew York Division Cities Director, The Nature Conservancy
- Ο Αξιότιμος Milton A. TinglingΠρόεδρος, Διοικητικό Συμβούλιο, West Harlem Development Corporation
- Λόιντ ΟυίλιαμςΠρόεδρος, Εμπορικό Επιμελητήριο του Ευρύτερου Χάρλεμ
- Άρθουρ ΤσίενAnchor/Reporter, FOX 5 New York
https://www.youtube.com/watch?v=6UiW8BJceyc