Η αγορά εργασίας των πτυχιούχων το 2017: ψέματα, καταραμένα ψέματα και πραγματικές στατιστικές
November 14, 2017Τι πιστεύετε για την αγορά εργασίας των πτυχιούχων; Από πού αντλείτε τις πληροφορίες σας και πόσο αξιόπιστες είναι; Στην εποχή των Big Data, σε ποιον πρέπει να απευθυνθείτε για ακριβείς πληροφορίες; Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν μια συχνά απογοητευτική εικόνα ευκαιριών για πτυχιούχους, αλλά είναι αυτό που διαβάζετε στις ειδήσεις ισχυρό και αξιόπιστο; Πού αντλούν οι δημοσιογράφοι τα στοιχεία τους;
Πρόσφατα παρακολούθησα το ετήσιο συνέδριο για επαγγελματίες σταδιοδρομίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτή η εκδήλωση συγκεντρώνει ειδικούς στην αγορά εργασίας των πτυχιούχων των οποίων τα «μεγάλα δεδομένα» μπορούν να βασιστούν. Τα Μέσα Ενημέρωσης, ωστόσο, δεν αγκαλιάζουν πάντα αυτές τις πηγές, παρά το γεγονός ότι τις γνωρίζουν, όπου κινδυνεύουν να διαταράξουν τη συχνά αρνητική αφήγηση σχετικά με την απασχολησιμότητα των πτυχιούχων. Η Μονάδα Υπηρεσιών Σταδιοδρομίας Ανώτατης Εκπαίδευσης (HECSU) συντάσσει την ετήσια έκθεση με θέμα «Τι κάνουν οι απόφοιτοι;» και έτσι χρησιμοποιείται για να παλεύει και να αναλύει μεγάλες ποσότητες δεδομένων.* Στο συνέδριο, Τσάρλι Μπαλ Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Έρευνας του HECSU στο Graduate Prospects, παρουσίασε ερευνητικά ευρήματα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς εργασίας των πτυχιούχων και αναφέρθηκε σε μερικές από τις κοινές υποθέσεις που κάνουν οι άνθρωποι.
Μύθος 1: Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για πτυχιούχους
Γεγονός: Έξι μήνες μετά την αποφοίτησή τους το 2016, το 74% των αποφοίτων ήταν στην εργασία.
- 5,3% ήταν άνεργοι – το χαμηλότερο ποσοστό από το 1998/89
- 441.000 νέες επαγγελματικές θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν πέρυσι (αν και οι Προορισμοί Αποχωρούντων από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (DLHE) έδειξαν ότι μόνο 291.000 νέοι πτυχιούχοι μπήκαν σε αυτές τις τόσες θέσεις εργασίας σε επίπεδο μεταπτυχιακού που δεν καλύφθηκαν)
συμπέρασμα: Οι τρέχουσες προοπτικές για τους πτυχιούχους παραμένουν θετικές με περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι υπάρχουν πτυχιούχοι για να τις καλύψουν.
Μύθος 2: οι απόφοιτοι εργάζονται μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις ή σε μεγάλα προγράμματα κατάρτισης
Γεγονός: Το 2016, το 34% των αποφοίτων πήγε να εργαστεί σε εταιρείες με λιγότερους από 250 υπαλλήλους και ένας στους έξι ήταν σε εταιρείες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους.
- Οι εργοδότες μικρού έως μεσαίου μεγέθους (ΜΜΕ) είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στις τέχνες, το σχέδιο, την αρχιτεκτονική, το μάρκετινγκ/δημόσιες σχέσεις/διαφήμιση, τον αθλητισμό/γυμναστική, το δίκαιο και το σχεδιασμό ιστοσελίδων
- Η απασχόληση πτυχιούχων ΜΜΕ είναι ισχυρότερη στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία.
συμπέρασμα: Οι ΜΜΕ αποτελούν ουσιαστική πηγή ευκαιριών απασχόλησης.
Μύθος 3: όλες οι θέσεις εργασίας για πτυχιούχους βρίσκονται στο Λονδίνο
Γεγονός:
- Το 15,2% του πληθυσμού ζει στο Λονδίνο
- Το 19,4% των αποφοίτων του Ηνωμένου Βασιλείου ζει στο Λονδίνο
- Το 21,6% των αποφοίτων ξεκίνησαν την καριέρα τους στο Λονδίνο, με πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας να περιορίζονται σε μια σχετικά μικρή περιοχή του Λονδίνου
- Το 23% των επιχειρήσεων της χώρας βρίσκονται στο Λονδίνο
- Το 50% του πληθυσμού στο Λονδίνο είναι πτυχιούχοι- σε σύγκριση με το 38% σε εθνικό επίπεδο, οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές είναι 679 £ σε σύγκριση με 525 £ σε εθνικό επίπεδο
Πού εργάστηκαν οι απόφοιτοι του 2016;
Westminster (5475) Birmingham (4080) Manchester (3790)
City of London (3545) Leeds (3445) Γλασκώβη (3400)
Kent (3110) Hertfordshire (3040) Surrey (3000)
Camden (2995) Hampshire (2675) Εδιμβούργο (2595)
Essex (2430) Belfast (2315) Tower Hamlets (2270)
Μπρίστολ (2140) Σάουθγουαρκ (2090) Λίβερπουλ (2065)
Cardiff (2045) Oxfordshire (2035)
συμπέρασμα: Από αυτούς που εργάζονται στις πόλεις, 31,2% των πρόσφατων αποφοίτων κατευθύνθηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ 68,8% επιλεγμένες άλλες πόλεις.
Μύθος 4: Οι απόφοιτοι ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό για να εργαστούν μετά την αποφοίτησή τους
Γεγονός:
- Το 58% πήγε να εργαστεί στην περιοχή που σπούδασε
- Το 69% πήγε να εργαστεί στην περιοχή που κατοικούσε αρχικά
- Μόνο το 18% των αποφοίτων πήγε να εργαστεί σε μέρος που δεν ήταν συνδεδεμένο
συμπέρασμα: Οι απόφοιτοι είναι πολύ λιγότερο κινητικοί από ό,τι συνήθως υποτίθεται.
Μύθος 5: Καλύτερα να μην πας στο Πανεπιστήμιο
Γεγονός:
- Εκτός από τις αποπληρωμές φοιτητικών δανείων, σε όρους αποδοχών, ο μέσος μισθός αποφοίτων το 2016 ήταν 32.000 £ σε σύγκριση με τον μέσο μισθό μη πτυχιούχων £26.500.
- Με την πάροδο του χρόνου, φυσικά, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσοι υποψήφιοι φοιτητές προσελκύονται από μαθητεία σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε αντίθεση με πτυχία πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
συμπέρασμα: Υπάρχουν διαφορές στους μισθούς σε διαφορετικούς κλάδους. Ωστόσο, υπάρχει μια συνολική διαφορά μεταξύ των επιπέδων αμοιβής για πτυχιούχους και μη πτυχιούχους.
Μύθος 6: Η αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι καταστροφική για την οικονομία
Γεγονός:
- Σχεδόν το 40% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν δει αύξηση της απασχόλησης τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μόνο το 15% είχε μειώσει την απασχόληση.
- Ένα μικρότερο αλλά ακόμα θετικό καθαρό ισοζύγιο εταιρειών αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού τους επόμενους 12 μήνες.
συμπέρασμα: Σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι για τον πλήρη αντίκτυπο του Brexit στην απασχόληση των πτυχιούχων, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες πληροφορίες.
Συνοψίζοντας:
- Η αγορά εργασίας των πτυχιούχων είναι θεμελιωδώς υγιής με μια μακροπρόθεσμη τάση για επέκταση
- Τα αποτελέσματα παραμένουν καλά, με χαμηλή ανεργία
- Η μείωση του αριθμού των αποφοίτων μπορεί να οδηγήσει σε πίεση στην προσφορά, αφήνοντας κενές θέσεις εργασίας για πτυχιούχους
- Οι ελλείψεις δεξιοτήτων είναι σημαντικές και επιδεινώνονται
- Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για τη σημαντική επίδραση του Brexit στην αγορά εργασίας πρώιμου πτυχιούχου αυτή τη στιγμή
- Η κινητικότητα των αποφοίτων φαίνεται να μειώνεται – είναι δύσκολο να πούμε αν αυτή είναι μια τάση
Το βασικό μήνυμα είναι: αμφισβητείτε πάντα τη νομιμότητα των πηγών πληροφοριών σας και ελέγχετε το νόμισμά τους. Είναι εύκολο για τα στατιστικά στοιχεία να χειραγωγούνται για να αφηγηθούν μια συγκεκριμένη ιστορία. Εάν αναφέρονται από τις λεγόμενες «αξιόπιστες» πηγές, οι μύθοι μπορούν γρήγορα να αποκτήσουν νόμισμα και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.
*Πηγές δεδομένων από: Department for Education, Center for Cities, Higher Education Statistics Agency, Office of National Statistics, British Chamber of Commerce, Bank of England.