Βασικές δοκιμές εδάφους

Βασικές δοκιμές εδάφους

November 30, 2022 0 Von admin

Μια δοκιμή εδάφους θα σας πει εάν το έδαφος στον κήπο σας είναι πλούσιο ή φτωχό σε μέταλλα και θρεπτικά συστατικά/

Τα φυτά εξαρτώνται από τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και την υγρασία για την ανάπτυξη. Εάν το έδαφος στον κήπο σας στερείται θρεπτικών συστατικών, τα φυτά θα αναπτυχθούν άσχημα ή θα πεθάνουν. Η σχετική οξύτητα ή αλκαλικότητα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους γίνονται διαθέσιμα στα φυτά.

Μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας το έδαφος στον κήπο σας ή μπορείτε να το στείλετε σε ένα εργαστήριο δοκιμών εδάφους.

Τα κιτ δοκιμής εδάφους «φτιάξ‘ το μόνος σου» στο σπίτι δοκιμάζουν το pH του εδάφους (τη σχετική οξύτητα ή αλκαλικότητα) και τα κύρια θρεπτικά συστατικά του εδάφους -άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Τα κιτ δοκιμών εδάφους DIY δεν ελέγχονται για μικροθρεπτικά συστατικά ή περιεκτικότητα σε οργανική ύλη. Το πλεονέκτημα ενός κιτ DIY είναι ότι μπορείτε να δοκιμάσετε μεμονωμένα κρεβάτια και να έχετε άμεσα αποτελέσματα.

Οι επαγγελματικές εργαστηριακές δοκιμές —από ένα εμπορικό εργαστήριο ή από την κρατική σας υπηρεσία επέκτασης— παρέχουν περισσότερες πληροφορίες από τις οικιακές δοκιμές, συνήθως επίπεδα pH, αζώτου, φωσφόρου και καλίου, τιμές για δευτερεύοντα μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και μια αναφορά για την οργανική ύλη στο έδαφος. Οι επαγγελματικές εργαστηριακές δοκιμές κοστίζουν περισσότερο χρόνο και χρήμα από τις δοκιμές DIY.

Πώς να πάρετε ένα δείγμα εδάφους

Πάρτε ένα δείγμα εδάφους σε ξηρή μέρα. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή μυστρί ή φτυάρι ή έναν καθετήρα δειγματοληψίας εδάφους—ένα μήκος σωλήνα με αιχμηρό για να τρυπήσετε το χώμα.

  1. Σκάψτε μια τρύπα έξι έως οκτώ ίντσες βάθος.
  2. Πάρτε μια λεπτή φέτα χώματος πάχους περίπου μίας ίντσας από την ευθεία πλευρά της τρύπας. Κόψτε τη φέτα σε τρίτα κατά μήκος της – χρησιμοποιήστε το κέντρο ή την εσωτερική φέτα για τη δοκιμή.
  3. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάθε κλίνη φύτευσης ή να πάρετε μισή ντουζίνα δείγματα από τον κήπο που είναι εξίσου μακριά. Ανακατέψτε τα δείγματα σε πλαστικό κουβά. πάρτε το δείγμα σας από αυτό το μείγμα. (Αν γνωρίζετε ότι ο κήπος σας έχει πολύ διαφορετικούς τύπους χώματος σε διαφορετικές περιοχές του κήπου, δοκιμάστε κάθε τμήμα ξεχωριστά.)

Πώς να δοκιμάσετε το έδαφος

Τα κιτ δοκιμών εδάφους στο σπίτι χρησιμοποιούν συνήθως χαρτί ή φιλμ ευαίσθητο στο pH ή υδατοδιαλυτή σκόνη. Μόλις έχετε ένα δείγμα εδάφους, προσθέστε απεσταγμένο νερό χωρίς μεταλλικά στοιχεία για να γίνει πολτός και, στη συνέχεια, βουτήξτε σε χαρτί ευαίσθητο στο pH ή προσθέστε λίγο από το δείγμα σας στην ευαίσθητη στο pH σκόνη (απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες που συνοδεύουν το κιτ δοκιμής εδάφους ).

Συγκρίνετε το χρώμα του χαρτιού ή του διαλύματος με αυτά στον πίνακα που παρέχεται με το κιτ. Το χώμα σας θα πέσει μεταξύ ενός pH 4,5 και 8,5. Ένα διάγραμμα με το κιτ θα σας πει εάν το χώμα σας απαιτεί τροποποιήσεις για την αλλαγή του pH ή πρόσθετο λίπασμα για τα φυτά που θέλετε να αναπτυχθούν.

Πότε να δοκιμάσετε το έδαφος σας

Δοκιμάζετε περιοδικά το έδαφος κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε δοκιμή πριν από τη φύτευση την Άνοιξη και κατά την προετοιμασία των κλινών φύτευσης για την επόμενη σεζόν το Φθινόπωρο. Εάν τα φυτά δεν αναπτύσσονται καλά, μια δοκιμή εδάφους μπορεί να σας πει πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Σχετικά άρθρα για την προετοιμασία του εδάφους:

Κατανόηση του pH του εδάφους

Ρύθμιση του pH του εδάφους

Φυτικά φυτικά θρεπτικά συστατικά: Πηγές και ελλείψεις

Έδαφος: Κάνοντας τον Κήπο της Κουζίνας

Πώς να βελτιώσετε το αργιλώδες έδαφος

Φθινοπωρινή Φροντίδα Εδάφους